Trainingsimpressie

Close combat is een vechtsport gericht op realistische zelfverdediging. Ze kent belangrijke invloeden vanuit de Ninjiutsu, Close Quarter Combat van Hochheim, Krav Maga en het Franse Legionaires Combatives. Close combat is toegankelijk voor iedereen vanaf 16 jaar met een goede gezondheid. Vanwege de opbouw van de groep en de opbouw van het systeem is het mogelijk vanuit ieder niveau op ieder moment van het jaar in te stappen. Desgewenst kan je je vaardigheden op verschillende levels laten examineren.
Een goede vechtsporter beschikt over technische vaardigheden, mentale kracht en fysieke eigenschappen zoals vechtconditie, explosieve kracht, (start)snelheid, co÷rdinatie en concentratie. Naast aanleg zijn deze zaken grotendeels te trainen. In onze lessen wordt daarom altijd getraind op een mix van fysieke inspanning, techniek en co÷rdinatie en realistische scenario┤s.

Vechtconditie, kracht en snelheid
Het fysiek moeten presteren onder zware druk en angst doet een groot beroep op je conditie. Deze conditie is onvergelijkbaar met de duurconditie van een marathonloper. Via intervaltraining wordt veel gewerkt o.a. veel gewerkt op bokszakken en stootkussens; iedereen op zijn eigen niveau. Hiermee vergroot je je conditie en kracht en ook je snelheid.

Techniek
Al vanaf het begin zul je naast basistrappen en -stoten enkele technieken aanleren tegen de meest voorkomende aanvallen. Naarmate je meer gevorderd bent zal je pallet aan technieken zich verbreden waarbij je je leert verdedigen tegen bijvoorbeeld:
  • meerdere aanvallers
  • bedreigingen met mes, fles, stok, pistool
  • wurggrepen
  • grondvechten
We trainen ongewapende en gewapende verdedigingen. Het is goed je te realiseren dat met een beetje creativiteit ieder voorwerp in je omgeving is te gebruiken als wapen tegen een agressor. Hier wordt tijdens trainingen specifiek aandacht aan geschonken. Daarnaast is het trainen met oefenmessen en stokken een standaard onderdeel van het systeem.

Realistische scenario┤s
Om de geleerde technieken te kunnen toepassen in stresssituatie waarbij angst en vermoeidheid vaak een grote rol spelen, doet Close Combat Nederland aan scenariotraining. Door het in scŔne zetten van tientallen realistische bedreigende situaties, wordt het mogelijk om realistische zelfverdediging te trainen in een veilige en respectvolle trainingsomgeving. Hierdoor leer je omgaan met je eigen angst, adrenaline en vermoeidheid en jezelf te verdedigen. De eerste keer confronterend, daarna verslavend om te doen.

Levels
Close combat kent een levelstructuur waarin je desgewenst examen kunt doen. Dit is niet verplicht.
Close Combat is een vechtsport gericht op realistische zelfverdediging. Deze sport die continu in ontwikkeling is, kent belangrijke invloeden vanuit de Ninjiutsu, Close Quarter Combat van Hochheim, Krav Maga, Legionaires Combatives, etc. Het is daarmee een van de meest complete en effectieve vechtsporten die momenteel wordt onderricht.